Kornea Hastalıkları

Fatih Kenar

KERATOKONUS

Keratokonus sebepleri;


Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gelişiminde genetik faktörler (yatkınlığa zemin hazırlayarak) ve mekanik travmalar en önemli rolü oynamakta ve gözün ovalanması gözün keratometrik değerlerini arttırdığı için hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır.

 

Hastalığın belirtileri nelerdir?

  • Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
  • Gözlüğe rağmen net görememek
  • Işığa hassasiyetinin artması
  • Devamlı ilerleyen miyop ve astigmat olması
  • Göz kamaşması

Keratokonus’ ta iki problem esastır.

  1. Görmede azalma: Görmeyi artırmak için önce HYBRİD kontakt lens denenir. Bu HYBRİD lensler; göze temas etmeyen santral-merkezi kısmın sp ert, göze temas eden periferik-çevresel kısmın yumuşak olduğu lenslerdir. Bu HYBRİD kontak lensler ile iyi bir görme rehabilitasyonu sağlanabilmektedir. Eğer hasta kontakt lens kullanmıyorsa intralase ile Ring-Halka tedavisi uygulanabilir. Uygun hastalarda göz içi torik mercekler tercih edilebilmektedir. Keratokonus veya Kornea distrofisi olup korneasında ilerlemiş bozukluğu olan ve modern yöntemler ile tedavi edilemeyen hastalarda kornea nakli (Penetran Keratoplasti DALK) cerrahileri uygulanabilmektedir. Psödofakik Büllöz Keratopati (PBK) hastalarında da DMEK cerrahisi uygulanabilmektedir.
  2. Hastalığın ilerleyici olması: Kornea ilerlemesinin stabilize edilmesi-İlerlemeyi durdurmak için CCL ( Corneal Cross Linking ) tedavisi uygulanır. Bu tedavi görmeyi arttırmayıp sadece hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır.